Tandvård
Vi jobbar flitigt med att utbilda och uppdatera både oss och vår utrustning, vi strävar alltid efter hög kvalité på en modern tandvård.
Vi har bred kunskap inom allmäntandvård. Här nedanför kan du läsa mer om några av våra behandlingar.
Undersökning
För att kontrollera din munhälsa är det viktigt att gå på regelbundna undersökningar. Hur ofta man bör gå är individuellt, vanligtvis en gång om året. Till din undersökning ska du alltid ha med en uppdaterad medicinlista, eftersom din allmänna hälsa och mediciner kan påverka dina tänder och munhälsa. En undersökning kostar vanligtvis mellan 945kr – 1295kr beroende på hur omfattande undersökning som krävs. Efter din undersökning får du information om din munhälsa. Om någon behandling behövs får du en muntlig eller skriftlig kostnadsinformation.
Behandling av Tandhygienist
Tandhygienister arbetar främst med undersökningar samt förebyggande tandvård för att förhindra munsjukdomar, främst karies och parodontit (tandlossning). Våra kompetenta hygienister gör även lagningar i samarbete med en tandläkare.
En vanlig åtgärd under en tandhygienistbehandling är att ta bort tandsten. Det är viktigt att ta bort tandsten regelbundet vilket annars kan leda till tandköttsinflammation som i sin tur kan leda till tandlossning. Din tandhygienist ger dig skötselråd och informerar dig om hur ofta du behöver behandling.
Rotbehandling
Rotfyllning kan vara ett behandlingsalternativ när en tand är inflammerad, infekterad eller har död tandvävnad. Vanliga symptom på inflammation eller infektion i tanden kan vara tuggömhet, tandvärk, kraftiga ilningar vid kyla eller värme.
Behandlingen innebär att tandläkaren borrar och rensar ur rotkanalerna, sedan fylls kanalerna med fyllnadsmaterial. Beroende på diagnos kan behandlingen göras i 1-3 besök.
Implantat
Om en eller flera tänder saknas kan implantat vara ett alternativ för att ersätta luckan. Implantat är en titanskruv som opereras in i käkbenet, ovanpå denna fäster man en tandkrona. Vi samarbetar med käkkirurgen på Falu lasarett där operationen utförs, därefter tar vi hand om själva kronan. Implantat kräver en god munhygien för att motverka bakterietillväxt och infektioner, precis som dina vanliga tänder.
Protetik
Få din krona på ett och samma besök!
När din tand har en mer omfattande skada så är krona ofta ett mer hållbart och långsiktigt alternativ. Vi arbetar med CEREC och är stolta över att kunna erbjuda våra patienter keramiska kronor under ett och samma besök. Med hjälp av digitala avtryck fräser vi fram din krona direkt på kliniken.
Bro är ett bra alternativ när man vill ersätta en tandlucka och granntänderna har stora fyllningar eller skador. Bron består av stödtänder på tanden framför och bakom luckan, och den tomma luckan fylls med en hängande krona sk broled.
Protes används när man vill ersätta flera saknade tänder. Till skillnad från bro och krona så är en protes en avtagbar ersättning. Det är väl beprövat och har ofta mycket naturtrogna resultat.
Estetisk tandvård
Laga en tand/Fyllning
Om din tand drabbats av ett kariesangrepp, mindre skada eller om en gammal lagning gått sönder så behöver tanden lagas.
Karies är den vanligaste tandsjukdomen och innebär att man har hål i en tand. Om det blivit karies i en tand behöver man avlägsna bakterierna för att inte skadan ska kunna ta sig ner till tandnerven. Man förhindrar sjukdomsprogression och ersätter den förlorade vävnaden med fyllningsmaterial i plast, komposit.
Man kan även behöva laga tanden om tanden fått en mindre skada eller om en gammal lagning lossnat.
Hur går en lagning till?
Först undersöker tandläkaren tanden och vid behov tas röntgenbilder. Om du som patient vill ha bedövning erbjuds du självklart det.
Tandläkaren börjar med att borra bort den del av tanden som är skadad. När tanden är fri från karies, gör man rent och fyller igen med fyllnadsmaterial. Det vanligaste fyllnadsmaterialet är en slags plast som kallas komposit och ser naturligt ut. När lagningen är på plats härdas materialet och blir hårt. Sedan slipas tanden så att den passar in i bettet och poleras så att den känns blank. Du ska kunna bita ihop som vanligt och lagningen får inte kännas hög. Eftersom materialet härdas är det okej att äta och tugga direkt efter behandlingen. Har man däremot tagit bedövning får man vara extra försiktig och vänta tills bedövningen släpper helt och hållet. Tar vanligtvis ca 2 timmar.
Dra ut en tand
Om en tand inte går att rädda kan man behöva ta ut den. Det kan bero på inflammation, tandlossning, stora kariesangrepp, trauma mot en tand eller annan skada. Vissa visdomständer som ger problem behöver även plockas ut. Att dra ut en tand är en vanlig behandling.
Amalgam
Amalgam används inte i svensk tandvård och är förbjudet sedan 2009 eftersom amalgam innehåller kvicksilver som är farligt för miljön.
Huruvida kvicksilvret i amalgamet påverkar vår allmänna hälsa finns det fler forskningar kring, men man har inte kunnat fastslå ett säkert samband.
Det är vanligt att amalgamet orsakar sprickor i tanden.
Amalgamet krävde att man avverkade mer av tanden för att få fyllningen att fästa till skillnad mot komposit som vi idag använder, vilket gör att vi kan arbeta mer konservativt och spara mer frisk tandsubstans.
Borde jag ta bort mina gamla amalgamfyllningar? Det är ett individuellt beslut som bör diskuteras med med din tandläkare. Är fyllningen och tanden hel och frisk bör man inte ta bort amalgamet eftersom det alltid medför risk med att byta ut en fyllning.
Är tanden eller fyllningen sprucken eller skadad kan det vara en god idé att ta bort amalgamet och ersätta det med en kompositfyllning eller krona.